Sprawiedliwość zaczyna się od piętra? - Góra Kalwaria

Sprawiedliwość zaczyna się od piętra?

7 stycznia '12r.
Trwający remont bloku nr 4 na osiedlu przy ul. kard. Wyszyńskiego budzi kontrowersje u mieszkańców parteru.

Jak już wcześniej informowaliśmy, w ubiegłym roku Spółdzielnia Mieszkaniowa podpisała umowę z firmą Medok z Warszawy. Na jej podstawie przedsiębiorstwo remontuje na własny koszt i ryzyko poszczególne bloki dwóch spółdzielczych osiedli, a w zamian będzie mogło sprzedać na własną rękę mieszkania, które powstaną po podwyższeniu budynków.

Dlaczego tak niesprawiedliwie?

Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie pewne kontrowersje, które zburzyły spokój niektórych lokatorów. Otóż przy okazji docieplenia ścian „czwórki” władze spółdzielni zdecydowały, że do elewacji zostaną domontowane balkony. Jak tłumaczy Gorakalwaria.net prezes SM Krzysztof Rychlewski, „w bloku mieszkają przede wszystkim emeryci, i aby było ich stać na montaż balkonu, zarząd spółdzielni zdecydował, że zapłacą połowę kosztów zakupu i instalacji” (cena jednego balkonu to ok. 8 tys. zł). – Drugą połowę kosztów pokrywa inwestor, a nie spółdzielnia – dodaje prezes.

Problem w tym, że balkonów nie dostali mieszkańcy niskiego parteru. Oni w zamian mają wymienione grzejniki, ale za 600 – 700 zł. „Jaka to sprawiedliwość? – pyta nasz czytelnik w liście przesłanym na skrzynkę Waszego Sygnału. „Dzwonię do spółdzielni i nie odpowiadają na pytanie, dlaczego tak niesprawiedliwie dzielą pieniędzmi. Przecież mogą nam zaproponować inne rzeczy zamiast tego balkonu... Możemy nie płacić czynszu przez jakiś czas, jakoś to można załatwić sprawiedliwie, a nie mydlić oczy grzejnikami” – uważa.

Przykro, że sieją ferment

– Nie mieliśmy czego zaproponować mieszkańcom parteru. Skoro nie mogli mieć balkonów, w porozumieniu z radą nadzorczą stwierdziliśmy, że dofinansujemy tym ludziom chociaż grzejniki – mówi Krzysztof Rychlewski. – Koszt ich wymiany również nie obciąży funduszy spółdzielni. Przykro, że są ludzie, którzy sieją ferment, bo nikt do mnie nie zwracał się o wyjaśnienie tej sprawy. Na pewno uzyskałby odpowiedź – dodaje.

Prezes wyjaśnia, że spółdzielnia złożyła wniosek o 10 mln zł funduszy zewnętrznych na wymianę starych instalacji, także grzewczych, w 23 spółdzielczych budynkach.– Musimy szukać dotacji z różnych źródeł, co jest coraz trudniejsze, bo mamy poważny problem. Przez 10 lat ludzie wpłacali na fundusz remontowy, który po prostu znikł. Sprawę cały czas badają prokuratura i biegli – mówi Krzysztof Rychlewski.

(pc)

Komentarze

Kret - 8 stycznia '12r. 01:23
Brawo dla pana Rychlewskiego.
Moi rodzice mieszkają na Skierniewickiej i są zadowoleni jak to osiedle - małymi krokami - zmienia się na lepsze za rządów tego Pana.
Mieszkańcom którzy narzekają na 'brak sprawiedliwości' radzę zamknąć pyszczki boście zwykli zazdrośnicy. Może chcielibyście balkon na parterze? Dlaczego poprzednikowi tak nie utrudnialiście życia tylko wtedy buźki mieliście zamknięte na kłódkę?
Wszystkiego najlepszego dla pana Rychlewskiego.
kroll - 8 stycznia '12r. 09:06
sami swoi :/
Józefa Ewa Huk - 8 stycznia '12r. 09:57
" Nie mieliśmy czego zaproponować mieszkańcom parteru. "
W lato przyjdzie taki chudy długi dzikus z ul. Partyzantów i zakłóci spokój wszystkim !
' - 8 stycznia '12r. 10:08
"Przez 10 lat ludzie wpłacali na fundusz remontowy, który po prostu znikł. "
My ostatnio mamy trzech burmistrzów i nasza kasa z kasy też proporcjonalnie znika .
Tvn-28 - 8 stycznia '12r. 10:37
W sprawie kasy !
Prokurator zapomniał tej swojej formułki : "działali wspólnie i w porozumieniu" ?
mieszkaniec gk - 8 stycznia '12r. 10:51
dobra wszystko wygląda ładnie pięknie jak się o tym mówi ale nikt nie widzi że jak pozwala na to pogoda to się zupełnie nic nie dzieje na bloku ,a po drugie po co demontować balkony które nasza ekipa tak ochoczo wieszała 1 miesiąc jak wystarczy dobrze poodcinać styropian i się obejdzie bez zdejmowania, a po trzecie to niech prezes ruszy zadek za biurka i niech pochodzi po tz" placach budowy " i zobaczy że ten remont to będzie trawl w nieskończoność jak się ekipa nie spręży.

JEŚLI KTOŚ Z ZARZĄDU BĘDZIE TO CZYTAĆ TO PROSZĘ O ODPOWIEDZ NA PYTANIE: po co "firma" wieszała balkony jak wiedzieli że muszą je potem demontować.
fifi - 8 stycznia '12r. 10:54
Pan dzielnicowy zdjecia cykał?:)
:) - 8 stycznia '12r. 13:55
Fundusz dostał nóg?! :))
MASTER - 8 stycznia '12r. 19:55
A i jeszcze więcej czynsz podnieście "kochana" spółdzielnio... :\
edzio - 8 stycznia '12r. 21:04
00000000000 właśnie do mnie idzie rentka !
kierowca - 8 stycznia '12r. 22:45
Tak. Przyjdzie wiosna, po niej lato i znów ten baran na motocykl wsiądzie i całą noc bedzie po mieście się wściekał.

jest dobrze - 8 stycznia '12r. 22:46
Pobierano również dodatkowo fundusz remontowy od osób które przekształcały mieszkania z lokatorskich na własnościowe. Spore to były kwoty. Nikt nie pytał co zrobiono z tymi pieniędzmi. Fundusz remontowy na każdym walnym byla księgowa przedstawiala jako zerowy. Ciągle brakowalo i otumaniano mieszkańcow czytaniem w nieskończoność wymyślonych cyfr. Tak bylo dobrze. Trzeba trochę myśleć zanim się powie to co nie jest prawdą. Życzę Panu Panie Prezesie wytrwałości i powodzenia w zrealizowaniu planów !!!
! - 8 stycznia '12r. 22:58
@kierowca
on jest nietykalny
ojciec znajomy dzielnicowego
Tvn-28 - 8 stycznia '12r. 23:08
"MASTER - 8 stycznia '12r. 19:55
A i jeszcze więcej czynsz podnieście "kochana" spółdzielnio... :\"

Przecież Wam spadło - śmietniki pozamykane ,podrzutów nie ma.
Żyć nie umierać !
eva - 8 stycznia '12r. 23:17
Czy była robiona ekspertyza, taka rzetelna, aby stwierdzić, czy można w takim starym bloku zamontować balkony ?
Czy będą one zamontowane zgodnie ze sztuką budowlaną i z odpowiednich materiałów, bo może się okazać, że kilkadziesiąt lat zaczną odpadać. Ja bym się bała na taki balkon wychodzić.
A na parterze w bloku starego typu to raczej balkonów nie uświadczysz, więc nie wiem dlaczego mieszkańcy tak się o nie dopominają, no chyba że ktoś chce ułatwić życie włamywaczom.
kułak - 9 stycznia '12r. 03:51
Za co płaci się we własnościowym ?
xxx - 9 stycznia '12r. 07:50
do kret milo sie wyowiadac jak ma sie cel wchodzenia w d... panu prezesowi!A CZYNSZ MOI MIKI OD 1 KWIETNIA POSZEDL W GORE I CO NAJLEPSZE FUNDUSZ REMATOWY TEZ WIEC PLACIMY ZA REMACIK KOCHANI BRAWO!!!
Konan - 9 stycznia '12r. 09:04
Atak z ciekawoosci ktory to dzielnicowy byl taki zmyslny i cykal te zdjecia ?.
gapa - 9 stycznia '12r. 09:25
zburzyc bloki i postawic Biedronke.
Dżek - 9 stycznia '12r. 09:29
a jak jest z wodą ?
wszyscy sprawiedliwie płacą ?
MASTER - do Tvn-28 - 9 stycznia '12r. 11:36
Niestety nie jest taniej.... Ostatnio znowu podnieśli stawki za różnego rodzaju opłaty np. koszty ogólne sm. ... żenada!!!
czerwony beret - 9 stycznia '12r. 11:44
"fundusz remontowy, który po prostu znikł."
za około 300 PLN-ów (za przywłaszczenie tudzież kradzież) idzie się w najjaśniejszej do pierdelka !
tak mówią przepisy !
może tutaj nie została ta kwota przekroczona skoro tę panią często da się zauważyć spacerującą PO wolności .
spoza gory - 9 stycznia '12r. 12:41
Skoro blok jest z lat 70' i do tej pory nikt nie potrzebowal balkonow to po co teraz je montowac...
Druga sprawa to grzejniki, instalacja zrobiona na koszt spoldzielni, ale glowica termostatyczna juz kosztowala 100 pln gdzie w sklepie to polowa taniej, inna sprawa to grzejniki zdemontowane, zrobione z porzadnego zeliwa, ktore trafilo na jeden ze zlomow. Pytanie: gdzie pieniadze z tych gdziejnikow?
za ciosem - 9 stycznia '12r. 16:06
"gdzie pieniadze z tych gdziejnikow?"
równie dobrze można by zapytać o pieniądze ze sprzedaży wodomierzy które w niemalże w całym mieście były wymienione ?
Zuza - 9 stycznia '12r. 18:27
ja tam i moj mąz jestem zadowolona wreszcie mamy prawdziwego administratora ktory zaczał dbac o nas i pan Rychlewski widac ze chce wszystkich uszczęsliwić, zyczymy mu wszystkiego dobrego.
FREDZIO - 9 stycznia '12r. 18:41
TEN ŁYSY Z TECHNICZNEGO TO FAJNY GOŚĆ! WRESZCIE MAM JASNO W MIESZKANIU PO 15 LATACH :) HURAAAA
Gązoales - 9 stycznia '12r. 18:51
Kret popieram twoje wyznanie:)bo tez widzę duze zmiany i to ze po tylu latach wreszcie ruszyła prezesura i administratura na podbój naszego osiedla. Chwała im za to!!!!
Mieszkaniec Skierniewicka - 9 stycznia '12r. 19:15
Fredzio odkapitol się od łysego bo to inny gośc jak jego poprzednicy-czki. Rozmawialem z nim i naprawde jest facet poukładany. W nim i prezesie Rychlewskim nadzieja że wreszcie te slamsy zamienia się w coś normalnego gdzie bedę mógl spokojnie wyjśc i pospacerować. Babki dziadki módlcie sie aby nie chcieli zrezygnowac! Mieszkaniec Skierniewicka.
rafał.z. - 9 stycznia '12r. 21:07
Czy wy jesteście tak tępi? czy udajecie? Dać wam kupę w złotym papierku i jesteście szczęśliwi! Płacicie czynsze po 500zł/mce minimum za te swoje wille na Skierniewickiej na koniec remontuje PRYWATNY INWESTOR NA WŁASNY KOSZT budynki w zamian bierze mieszkania z podwyższenia sześć mieszkań na bloku razy 300tyś sztuka 1,5 ml na bloku! pomnóżcie to razy ilość bloków i co by można było zrobić za te pieniądze gdyby wasz wspaniały gospodarz użył funduszy remontowych i zrobił to sam!? Przykłady Zieleń, Plac zabaw, remont klatek, wymiana okien itp. itd. Ale nie cieszycie się że będzie kolorowe osiedle, i płacicie dalej.
bystry - 9 stycznia '12r. 21:10
Ty spoza góry co się wypowiadasz! że nikt nie chce balkonow!! Ja chce i winde też.
były lokator SM z Pijarskiej - 9 stycznia '12r. 22:13
Rany jak to w Polsce nia da się wszystkim dogodzić. Jak u Pawlaka "Panie Boze zeslij na to kargulowe plemie wszystkie plagi egipskie...tylko sie nie pomyl i nas pawlakow nie pokara".
Grzejniki wymienią, źle bo za mało. Na parterze się mieszka, na 4 pięterko z torbami zasuwac nie trzeba, w lato woda jest a na 4 nie ma, albo leci jak z .... po prostacie. Człowieku ciesz się, że coś robią a nie tyklko marudzić potrafisz.
spoza gory - 9 stycznia '12r. 23:17
Do bystry: Widac ze taki nie jestes... Za balkon zaplaciles to sie ciesz, ciekawi mnie tylko czy cena jest adekwatna do jakosci, wreszcie usiadziesz sobie poogladac jadace samochody albo spacerujacych staruszkowpo parku, nie mowiac o "mlodziezy" ktora to lubi tam spedzac wieczory. Druga sparawa winda. Myslisz ze za darmo ja zamontuja? Pewnie tak ale za przeglady, legalizacjie i pobor pradu to kto zaplaci? Bo nie wydaje mi sie ze spoldzielnia.
Rysiu - 9 stycznia '12r. 23:46
Przynajmniej coś jest robione, a nie tak jak przez ostatnie 10 lat. Dla niektórych to najlepiej jakby nic nie robić tylko siedzieć z założonymi rękami, a tak Prezes i oczywiście Administrator stale unowocześniają nasze osiedle i wszyscy powinnismy być im wdzięczni.
Marek - 10 stycznia '12r. 07:42
Do spoza góry!! Człowieku czy Ty sądziłeś, że będziesz dostawał wszystko za darmo to nie ten ustrój. czy ja będę patrzył na samochody czy na dziadków to moja sprawa. Z takimi jak RTy wrocilibyśmy do epoki kamienia łupanego. Trochę mnie to kosztuje finansowo ale i tak się nie wyprowadzam do starości więc winda się przyda. Ja zauważam jak nigdy pozytywy pracy Spółdzielni i w tym momencie jestem za.
gapa - 10 stycznia '12r. 10:17
stare bloki, kazdy teraz narzeka jak ktos wreszcie remontuje, a wczesniej jak byl smrod i syf na klatkach to jakos nikt geby nie uchylał. dac wam palec, to i reki bedzie mało.
filar - 10 stycznia '12r. 11:43
Panie Prezesie a kiedy drogi dojazdowe powstana
KAMDOM - 10 stycznia '12r. 12:55
CO MOŻNA ZROBIĆ ZA 20-50 ZŁ KTÓRE PŁACONE JEST MIESIĘCZNIE PRZEZ LOKATORÓW CZYLI ROCZNIE NA FUNDUSZU UZBIERA SIĘ 343 800 ZŁ. I JAK SOBIE WYOBRAŻACIE WYKONAĆ GENERALNE REMONTY NA WSZYSTKICH BUDYNKACH ZA TAKĄ KWOTĘ JAK JEDEN REMONT TO OK 800 000-1 000 000 ZŁ. ZAKŁADAJĄC ŻE OPŁACA FUNDUSZ REMONTOWY OK 90%. TO JUŻ TO NIE WYGLĄDA TAK RÓŻOWO.
CO DO PODWYŻEK NIE PODNOSZONE BYŁY STAWKI NA FUNDUSZ REMONTOWY - ZA M2 TO 0,60 I 0,66 (STRASZNE PIENIĄDZE!!!!!)
mieszkaniec - 10 stycznia '12r. 13:45
Łysy jest ok,od kiedy On jest widać że cos się dzieje,razem z Prezesem mogą duzo zdziałać....On jest i coś robi, a poprzedniczki-cy tylko byli
jest dobrze - 10 stycznia '12r. 14:51
spoza gory To co ze blok z lat 70, nikt wcześniej nie proponowal zalozenie balkonow dlatego ich nie bylo. Na silę nikomu nie montują. Chętni wyrazali zgode na piśmie. Ciąle powtarza się pytanie. Co zrobil poprzednik przez 10 lat ? Nic. Tylko czarowal na walnym jednymi slowami "jakby nie było" "jakby nie patrzył"
nie związany ze S M - 10 stycznia '12r. 15:12
p.Prezesie niech pan robi swoje !
Może kiedyś wybierzemy na bur mistrza.
....... - 10 stycznia '12r. 15:40
do spoza góry....Skoro blok jest z lat 70' i do tej pory nikt nie potrzebowal balkonow to po co teraz je montowac...SKORO JESTEŚ SPOZA GÓRY I NIE MIESZKASZ NA TYM OSIEDLU TO SIE NIE WTRĄCAJ, PO ILOŚCI ZAMONTOWANYCH NA BL4 WIDAĆ ŻE LUDZIOM BYŁY POTRZEBNE BALKONY.KIEDYS TO BYŁO KIEDYŚ WAZNE CO JEST TERAZ...WIDAC ZE JESTES SPOZA GÓRUY I NAPEWNO NIE MASZ UBIKACJI W DOMU TYLKO JAK KIEDYS WYCHODEK NA DWORZU.....BRAWO JASIU
rychu - 10 stycznia '12r. 16:12
balkon - ważna sprawa ,można folklor wysuszyć ,lub jak kto woli przewietrzyć.Trza z postępem iść ,w latach 70-ych miska klozetowa służyła do moczenia śledzi.Za potrzebą można było iść do ogrodu,wszak bloki w nim powstały.
@ Doda - 10 stycznia '12r. 16:47
Rychu.Jesteś świetny.Sama pamiętam tą aferę ze śledziami.Pamiętam ogrody i pierwsze bloki przy KBW.To lata 1969 - 1971 jak oddawano bloki.Tylko,że wtedy mieszkania były oddawane "pod klucz".Teraz niestety nie.
rychu - 10 stycznia '12r. 17:35
Cieszy mnie ,że są tu moi rówieśnicy.
lis - 10 stycznia '12r. 18:43
weście się do roboty blokowe.... może jeszcze czynszu
nie płaćcie bo po co!!!ja mieszkam w domu ,sam go zbudowałem na kredyt a wy za darmoche mieszkania
zajmujecie
kułak - 10 stycznia '12r. 18:54
@lis
coś się koledze pomydliło !
Ja za duży dom płace 400Pln-ów rocznie podatku
spółdzielcy ok.400PLN-ów miesięcznie !
oni mają z ogrzewaniem - ja za swoje też płacę .
0000000 - 10 stycznia '12r. 18:57
"za darmoche mieszkania

zajmujecie"
tak jest na strazackiej
xxx - 10 stycznia '12r. 19:14
za jaka darmoche a myslisz ze mieszkania z nieba spadaja ty masz kredyt na dom inni na mieszkanie!!i ty policz co taniej wychodzi czynsz 400 miesiecznie a 400 rocznie a za ogrzewanie nie placisz latem wiosna tylko jak jest zima i jesien a my caly rok wiec nie placz ze masz wieksze oplaty jak tak myslisz ze tyle placisz to po cholere ci byl dom trzeba bylo napisac podanie o mieszkanie w kamienicy komunalnej!!!
lis - 10 stycznia '12r. 19:47
bez urazy do tych co kupili mieszkania, zle sprecyzowałem chodziło mi o tych co siedzą w komunalnych. a z tą ul. strażacką to rzeczywiście podżynają wielkie państwo a naprawdę dziadost...
spoza gory - 10 stycznia '12r. 20:24
Do "......" Owszem jestem spoza gory i nie pisze do Ciebie duzymi literami zebys, mogl mnie przeczytac.Tak mam wychodek na dworzu zebym mogl sie zalatwic, w przeciwienstwie do Ciebie jak zakreca Ci bierzaca wode, no chyba ze nie splukujesz i zapach Ci nie przeszkadza, bo przeciez brak wody to nie rzadki problem nie mowiac o jej czystosci. Poza tym "Jasiu" potrafi uzyc pseudonimu, zamiast paru kropek..... Pozdrawiam
jerzyk - 10 stycznia '12r. 20:36
@lis
tym drugim komentarzem to dołożyłeś do pieca,po dwa samochody,aż na ulicy ani na chodniku się nie mieszczą. Maja tam taki spory plac,ale swoje cuda z okien muszą widzieć !
Alleluja - 11 stycznia '12r. 06:37
Znowu jakieś obiecanki !
Zachodzę w głowę : czy będą jakieś wybory że znów nas mamią ?
niezmotoryzowany - 11 stycznia '12r. 07:00
w sprawie "czerwonego paska"
czy przyjdą Ci którzy skutecznie przez lata blokowali ?
nie wymieniłem nazwisk bo wszyscy wiedzą o kogo chodzi .
....... - 11 stycznia '12r. 08:52
do spoza gory- akurat z wodą bierzącą nie mam problemu, tak samo jak z czytaniem dużych liter i szkoda że ciągle jesteś " Jasiem" a nie wkońcu Janem...
Redakcja - 11 stycznia '12r. 13:29
Do niezmotoryzowanego. W naszym kraju najczęściej tak jest, że na spotkania przychodzą osoby, które chcą zaprotestować. Dlatego należy się ich spodziewać. Ale tym razem na pewno będą też ludzie, którym na obwodnicy zależy.
niezmotoryzowany - 11 stycznia '12r. 14:28
W takim razie czy przewidziana jest jakaś ochrona bo nerwy mogą puścić i będzie za późno .Myślę sobie że skoro jeden z tych panów "wpierdzielił" innym panom za Tesco i Biedronkę my śmiało możemy wziąć odwet chociażby za obwodnicę .
MANIEK ZE STRAZACKIEJ - 11 stycznia '12r. 15:51
Naprawde nie rozumiem dlaczego tak napadacie na te biedna Strazacka .Kto zwas pamieta jeszcze kocie lby na sajny Wierzbowskego cyy tez na Pijarskiej ?.Kto pamieta toryi\ i ciuchetke na pijarskiej?.A osrodek zdrowia w obecnym przedszkolu?.A moze karuzele sZYMANSKICH na placu obok kina?.A podstawowke przy Sajny ktorej kierownikiem byl pan EDWARD MARCHOCKI?.A moze jeszcze babcie Kalugowa z jej nieodlaczna koza jak kazdej wiosny sadzila kartofle na polu miedzy Strazcka a Wierzbowskiego i jeszcze wiele wiele innych rzeczy .Jesli tego nie pamietacie to znaccczy ze nie jestescie rdzennymi mieszkancami GORY .A tak na marginesie na Strazackiej tez sie placi za mieszkanie inaczej wyrzuca na baraki . Pozdrawiam.
rychu - 11 stycznia '12r. 18:56
Na Strażackiej nie mieszka Maniek . Dawno nie żyje Buczek,a swoją drogą ,żeby nie ten sklep kto wie może chciałbym tam zamieszkać.
MANIEK ZE STRAZACKIEJ - 11 stycznia '12r. 21:08
Maniek Buczek mieszkal na Ks Sajny.Na polu Kaucowej po wykopkach i wczesna wiosna ferajna grala w palanta i w Zoske szmaciana pilka .Na razie to tyle . A z tym sklepem to sluszna racja .
Jožin z bažin - 11 stycznia '12r. 21:24
Tego sklepu już nikt nie ruszy ale ja pamiętam jak go jeszcze nie było.Pani "L" teściowa właściciela sklepu miała tam komórkę i taki tam "ogródek "(schadzka plociuchów). Nie była właścicielem tegoż placu - była natomiast lokatorem domu nr.1 !
Tak u nas łatwo wchodzi się w posiadanie własności w mieście naszym (jak się ma kasę - oczywiście).
Przedwojenny charakter ulicy -to słowa z Ratusza !
Gdyby nie ten kolorowy sklep (to moje słowa).
kasper - 11 stycznia '12r. 21:37
puki co !
to strazacka to taka mini obwodnica,aby światła ominąc
dużo samochodóf tak robi.
@ Doda - 11 stycznia '12r. 21:40
Mańku ze Strażackiej.Wszystko co piszesz to prawda.Jeszcze sklep p.Derlatki na rogu.Kaziora,Pyzina-oddaj wory,p.Kaługowa sadziła ziemniaki na tym placu,gdzie grało się w palanta i faktycznie hodowała kozy.Mam gdzieś zdjęcia z tamtych lat ...
31+vat - 11 stycznia '12r. 21:57
za rogiem u p.Wrochny mieszkał "sawerek" robiliśmy mu psikusy.Do dziś p.Wojtek nie wie kto był ich sprawcą.
Było łubu-dubu we drzwi i chodu za kino !
Dużo zdrówka panie listonoszu.
ciekawy - 11 stycznia '12r. 22:01
zauważyłem ożywioną dyskusję ,coś się stało u Was we wsi ?
2 x przejeżdżałem i widziałem piesze patrole przyczajone za węgłem.
A pod bankiem zlot automobili.
Maniek - 11 stycznia '12r. 23:16
Doda .Cos we mnie peka na samo wspomnienie tamtych lat nie mowiac juz o tym ze ze odzywa sie tylu ziomkow .Ta swiadomosc podtrzymuje na duchu .niestety to juz nie ta STRAZACKA sprzed 50 60 lat .POLE KAUGOWEJ jest puste i milczace .Obecne dzieci i mlodzierz nie potrafia bawic tak jak tamte dzieci z dawnej strazackiej .Bezlitosny czas zrobil swoje .Szkoda.
artes2006 - 12 stycznia '12r. 09:21
Dyskusja zjechała na inne tory. Do rzeczy !!!
naczelnik - 12 stycznia '12r. 10:15
Zaorać i tę ulicę i te sklepy !
A patrol policji do banku.
Niemaniak - 12 stycznia '12r. 10:32
A co tam z obwodnicą ?
jakieś zebranie wentkarzy bydło czytałem na pysku .
waldek - 13 stycznia '12r. 11:14
"dzieci i mlodzierz nie potrafia bawic tak jak tamte dzieci z dawnej strazackiej "

Ani wtedy ani teraz zabawy nie były zgodne z przepisami.Ale teraz w ogóle niemożliwe ze względu na duży ruch samochodów.Czasami myślę że kierowcy robią na złość i pchają się w tę uliczkę .
JADZIA - 14 stycznia '12r. 17:39
Ludzie wykupili na własność mieszkania a tu taki czynsz trzeba płacić tym nierobom ze spółdzielni tylko podwyżki robią co parę miesięcy. Ludzie coś trzeba z tym zrobić żeby nie płacić tym nierobom co siedzą za stołkami w spółdzielni najpierw trzeba się wziąść zeby wykupić grunt pod naszymi blokami może zrobimy jako mieszkańcy jakieś zebranie bo to już nie można z tym żyć ciągle brakuje w portwelu na opłaty a już nic nie mówiąć co z jedzeniem pozdrawiam:)mieszkanców
fastwud - 14 stycznia '12r. 23:32
Pożyjemy zobaczymy!!!
Zdumiona - 15 stycznia '12r. 00:21
Nie wierzę , jeden drugiemu zazdrości , ten ma balkon , ten ma grzejnik , temu woda nie dopływa na" czwarte piętro" a innemu zdjęcia nie za bardzo podeszły ,Łysy powala urokiem na kolana , czy to jakaś telenowela ????? Poza tym jest po północy a ja siedzę i czytam te farmazony .......
Maniek z lasu - 15 stycznia '12r. 13:48
Jadziu brakuje ci kasy !
na jedzenie ?
sklepikarze dadzą na kreskę. Ty w ramach rewanżu postawisz krzyżyk .(w odpowiednim miejscu i czasie ).
kreska - 15 stycznia '12r. 19:34
Do Jadzia Jestem mieszkańcem osiedla i nie przypominam sobie zeby podwyzki byly co miesiąc. Co oznacza wedlug ciebie nieroby ze społdzielni. Może wytłumaczysz to określenie. Nie płacic tym nierobom, a ktorym placic? Siedzą za stolkami nie na stolkach. Dziwne. Nie widziałem tego. Nikt nie zabrania wykupc ci gruntu. To nie wina spoldzielni ze brakuje ci na jedzenie, czy nie widzisz co sie dzieje w calym kraju. Najlepiej uderzyc z bliska. Czy zabieralas glos na poprzednich zebraniach jak nas okradano. Powodzenia w zakupach.
tolek - 16 stycznia '12r. 09:04
"nieroby ze społdzielni"
czy ze spółdzielni czy z ratusza nieważne !
Tak określa się ludzi których nie cieszy uczciwie zarobiona wypłata tylko jeszcze muszą coś zakombinować,
choćby lewą zapomogę .
chatyna - 16 stycznia '12r. 16:08
Tolek masz na mysli pracownikow ratusza.
tolek - 16 stycznia '12r. 18:41
mam na myśli .....
a o czym (o kim ) jest artykuł ?
xxx - 19 stycznia '12r. 18:58
powracajac do owego remontu to idzie jak niepowiem co zatrudnili do pracy dzieci ktore nie wiedza co maja ze soba zrobic najlepsza ich praca to rozmowy z dziewczynkami przez telefon albo pilnowanie swojego pieska rasy bokser ktory zalatwia sie przed blokiem a pancio udaje ze nic niewidzi i za taka prace dostaja nasze pieniazki z funduszu i od pana ktory postanowil dobudowac pietro SMIESZNE!!!!!!
  - 20 stycznia '12r. 09:00
"Trwający remont bloku nr 4 na osiedlu"
na fotce jest numer 3.
Nie róbcie takich numerów.
xxx - 20 stycznia '12r. 18:50
na fotce jest 4 tam gdzie zaczol sie remont!!
Albin - 20 stycznia '12r. 20:43
do xxx
z artykule jasno napisano że fundusz znikł!
A ty kolego piszesz :
"a pancio udaje ze nic niewidzi i za taka prace dostaja nasze pieniazki z funduszu i od pana ktory postanowil dobudowac pietro SMIESZNE!!!!!!"
Pewno że śmieszne .
xxx - 21 stycznia '12r. 14:30
pancio pilnuje ktory jest zatrudniony do montowania balkonow swojego pieska rasy bokser ktory sra brzydko piszac bo nie dociera do ALBIN ze udaje ze nie widzi jak jego pies sie zalatwia na srodku osiedla i pelno kup na osiedlu a on zamiast pracowac pilnuje psa i o to mi chodzi
....... - 24 stycznia '12r. 13:40
widocznie sie nie znasz bo na fotce jest bl.nr4
balkonydostawne sp z o o - 24 stycznia '12r. 14:10
Firma BALKONYDOSTAWNE informuje że balkony o których Państwo piszecie najprawdopodobniej sa podrobka naszego opatentowanego systemu. Jako prezes firmy zmuszona jestem skierować sprawe do prokuratury z informacją o podejrzeniu popełnienia przestepstwa przez firme która wykonywała i montowała balkony. www.balkonydostawne.pl
------------- - 24 stycznia '12r. 16:24
"....... - 24 stycznia '12r. 13:40
widocznie sie nie znasz bo na fotce jest bl.nr4"
ja nie muszę się znać !
znam całe abecadło i potrafię czytać !
na fotce jest TRZY jeszcze inaczej ....3.... !
xxx - 24 stycznia '12r. 19:24
to zeby bylo jasne kardynała stefana wyszynskiego 3 bl 4 mieszkam w nim i wiem!!!!!!!!!jaki mam adres
???? - 24 stycznia '12r. 20:32
A kto to taki pancio ? Co to oznacza. Co ma bokser do funduszu remontowego. Czy ma pilnowac kup czy remontu.
erwin - 24 stycznia '12r. 21:20
ja też widzę 3 i tak ma być !
monia - 25 stycznia '12r. 10:06
ja widze blok nr 4 a nie 3 może redakcja sprostuje...
paweła - 25 stycznia '12r. 10:26
--------
Znasz całe abecadło- normalnie tylko pogratulować
Na fotce jest blok nr 4 popatrzcie na budynk znajdujące sie na końcu zdjecia.na zdjęciu nr 2 jest tył bloku nr 4(od ulicy) tam ludzie posadzili sobie tuje w 3 tego nie ma.....
xxx - 25 stycznia '12r. 13:14
do erwin nie znasz to nie pisz glupit!!!a co do panicia to pracownik co zatrudniony jest przy remancie a zamieas tracowac pilnuje swojego psa ktroy biega po osiedlu
xxx - 25 stycznia '12r. 13:17
i bardzo prose redakcje o wyjasnienie u prezesa spoldzielni sprawy z tymi balkonami co pisala firma balkonydostawne
! - 25 stycznia '12r. 13:37
@paweła
człowieku popatrz na fotce jest trójka.
paweła - 25 stycznia '12r. 14:52
na 3 nie ma zamontowanych balkonów człowieku
! - 25 stycznia '12r. 16:23
na fotce u góry jest nr. 3(trzy) i widzę balkony.
I listonosz rentkę niesie !
kumasz!
paweła - 26 stycznia '12r. 08:23
3/4
heniek - 26 stycznia '12r. 13:03
nie będę się domyślał ,widzę trójkę. A ten pies jak się wabi ?
Zdumiona - 9 lutego '12r. 16:36
Kardynała Stefana Wyszyńskiego 3 blok 4 !!!!!
Ludzie !!!!
Aron - 20 marca '12r. 13:37
Ten remont to jakiś cyrk.Nie ma żadnego pracownika,nic sie nie dzieje.Porostawiali rusztowania,wszystko rozgrzebali i zostawili,firma Krzak.Prezes spółdzielni taki był mądry a strzelił potężnego babola i musi się szykować na potężną awanturę która się szykuje ze strony mieszkańców którzy wpłacili pieniądze.
jacek - 20 marca '12r. 16:20
dobrze że tylko 3 rozbebrali !

Dodaj swój komentarz

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu, redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Każdego użytkownika obowiązują zasady forum.

Ostatnio na forum

» Dostała pracę bez konkursu, naboru....

@ wyborca 111- Ostrowski awansował na .. kierownika.
~kiltyś

"wszystko mi się pomieszało, całe klany. A Buła i...
~jaś-o

» Z listem i paczką na ul. Skierniewicką

na Skierniewicką z poczty w ... Sobikowie....
~kiltyś

@Gizela Ta dynastia potrwa jeszcze bo okres pracy...
~dziad leśny

» Przeczytałeś? Podziel się z podopiecznymi DPS

Kiedyś jak sprzedawali od 13/00 czytało się więcej,bo i...
~a-a/b-b

» Z listem i paczką na ul. Skierniewicką

DOKŁADNIE! Bankomat również przydałby się na...
~QWERTY

» Znaki nieważne, bo popadał deszcz

Jechałem dzis do lekarza i też się zastanawiałem, dlaczego...
~60latek

» Znaki nieważne, bo popadał deszcz

"I nikomu to nie przeszkadzało. Nawet strażnikowi...
~cybuch

Rodzina wokol ktorej kreci sie ta stronka przyplynela na...
~Gizela

Bardzo ważne wpisy ,a że cierpię na bezsenność będę miał co...
~psychiczny

Gorakalwaria.net - nowa wizja informacji to najszybsze źródło wiadomości z Góry Kalwarii i okolic. Gościmy codziennie na monitorach wszystkich mieszkańców naszej gminy.