Na skwer wejdziemy, gdy już opadną liście. Wykonawca nie zapłaci kary
Dodano: 26 września 2018; Z dokumentów, do których dotarliśmy, wynika, że burmistrz Dariusz Zieliński wyraził zgodę, żeby firma wykonująca prace na skwerku zakończyła je dopiero 30 listopada.
W pierwotnej wersji umowy, którą gmina 26 czerwca podpisała z wykonawcą – firmą Sorted z Chyliczek – prace budowlane na skwerku przy ul. Dominikańskiej miały zakończyć się do 31 sierpnia. Za każdy dzień zwłoki wykonawca miał zostać obciążony karami umownymi w wysokości 0,2% wartości kontraktu.
Fragment umowy z wykonawcą
W trakcie realizacji robót okazało się jednak, że wykonawca nie zdąży na czas. Powodem miało być to, że nie udało mu się w odpowiednim czasie pozyskać sadzonek klonu pensylwańskiego oraz mających stanąć na skwerze latarni.
Na początku sierpnia burmistrz Zieliński podpisał zatem aneks do umowy z wykonawcą. Zgodnie z nim „termin zakończenia przedmiotu zamówienia” przesunięto na koniec listopada.
Aneks podpisany przez burmistrza Zielińskiego z wykonawcą
Oficjalnie zatem żadnego opóźnienia przy budowie skweru nie ma. „Na chwilę obecną nie ma podstawy karania Wykonawcy” – taką odpowiedź otrzymaliśmy z Urzędu Miasta i Gminy na pytanie, czy wykonawca zostanie przez gminę obciążony karami umownymi.
Przypomnijmy, że za remont skwerka gmina zgodziła się zapłacić 1 091 010 zł. Umowna kara za każdy dzień opóźnienia wynosiłaby zatem 2 182 zł.
Mateusz Baj

Dodaj swój komentarz
Ostatnio na forum
Jan Sebastian: Wyjechałem na niespełna pół roku i na Dominikańskiej boisko sportowe...
Czeka nas śmieciowa rewolucja? Nowy pomysł władz gminyBibi: Podwyżki są nie tylko w naszej gminie i niestety nie da się tego uniknąć...
Wrócą pociągi pasażerskie na linii Skierniewice – ŁukówKillzone : @
Podziękuj Balcerowiczowi i jego kolegom liberałom.
SKY: A mnie poraziła frekwencja publiczności -- później wszyscy narzekają...
Magistrat „odda” ratusz Radzie MiejskiejSKY: @@ SKY--czy to oznacza ,że Czersk też chce zbudować muzeum ? W którym...
mieszkaniec
564
Byłem pewny że robią przekręt!
Skandal!
Killzone
Teresa
Pol
Jack
Do teresa
nowy
Czemu?
Darowanie kar
Do czemu
Baśka
Tede
Teściowa
Maniek
zły
Na swym wiejskim podwórku może robić co chce !
karton gips
11 Listopada
Ciekawy jestem czy ulice 11 Listopada w G .K poprawi wykonawca w ramach gwarancji. Terminy już dwa razy przesunięte, może i tu aneks był ?.Może ktoś coś wie na ten temat ?
Michał
MN
i gitara
Zależy na ilu te 200 tysi się POdzieli ?
Ja
hi-hi
I o będą wszystkie głosy !
SKY
Jaki
Gość
.
i jednocześnie nie dać się złapać.
Ponownie aja
To link: http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbip.piaseczno.pl%2Fpublic%2Fget_file_contents.php%3Fid%3D406168&h=AT0EogCCCMksV_wejhslY6ovpx4SKCt4L-QyV5Pwx62Ggddy0HR9B405vgDGyGhZtzKLH21FtPe6Uw9pgKx1hfzTlZTORS_csJaeUir7BcFwbVZO1Flb__JdWpKfWfyCkWk
Co na to pan p. Strzyżewski nibystarosta????
FREAK
Mieszkaniec
Ktokolwiek
Chyba w obecnej chwili, pytaniem jest \" Kto robi mniej krzywdy?\"
Do Ponownie aja
Czytaj ze zrozumieniem!
I nie spamuj bo juz to bylo :P
Takze zajmij sie porządkowaniem szafy czas Twoj w UMIG jest policzony :P
pro
Qbanczyk
molo
CK Dezerterzy