Do Uciechy wracają poranki - Góra Kalwaria

Do Uciechy wracają poranki

21 lutego '12r.
11 i 25 marca w kinie znów będzie można obejrzeć kultowe kreskówki – „Bolka i Lolka”, „Reksia” czy „Krecia”.

Jak wynikało z ankiety przeprowadzonej w ramach projektu „Zoom na domy kultury”, wielu dorosłych mieszkańców Góry Kalwarii z sentymentem wspomina niedzielne poranki w kinie i wielu rodziców chętnie przyprowadziłoby na podobne seanse swoje małe dzieci.

Od marca dwa razy w miesiącu w niedzielne przedpołudnia w ramach Filmowych Poranków Rodzinnych powrócą bohaterowie lubianych przez pokolenia kreskówek. Po seansach odbędą się warsztaty plastyczne prowadzone przez doświadczonych instruktorów.
Na pierwsze poranki Ośrodek Kultury zaprasza 11 i 25 marca, na godz. 11. Cena biletu 12 zł (co pokrywa koszt kopii filmowej, honorarium animatora, koszt materiałów plastycznych). Organizatorem Filmowych Poranków Rodzinnych jest OK, a partnerami Urząd Miasta i Gminy oraz Rada Miejska w Górze Kalwarii. Patronat medialny sprawują: czasdzieci.pl, qulturka.pl, bobas.pl.

(mk, pc)

Komentarze

SR - 21 lutego '12r. 21:15
Pomysł bardzo dobry lecz nie te godziny. Zamiast Poranków o 11 trzeba zrobić Popołudnie o 15. GK żyje rytmem małego niedzielnego miasteczka i zaproponowane godziny nie są najlepsze :-)
mirek - 21 lutego '12r. 21:48
mam wrażenie, że 12 zł za bilet nie będzie aż tak atrakcyjną ceną, ale może się mylę
Adam - 21 lutego '12r. 23:08
Przepraszam, może ktoś jest mi stanie potwierdzić (może pracownicy Ośrodka), czy to prawda, że te poranki wymyślono w PRL, żeby walczyć z Kościołem - żeby ludzie nie chodzili na niedzielną mszę św.?
@ Doda - 22 lutego '12r. 06:03
@ Adam.Za czasów PRL-u dzieciaki chodziły do kościoła na 9.00.Msze Św.były takie,by dzieciaki mogły zdążyć na poranek do kina na 10.00.Adamie.Może nie uwierzysz,ale nigdy w dziejach polskiego Kościoła nie wybudowano tylu Świątyń,co za Gierka.
Marta K - 22 lutego '12r. 07:17
Adam ty to masz głowe , myślisz ze o to chodzi???
daned - 22 lutego '12r. 10:32
gdybym planowała pójście do kina i w planach byłby kościół to umiałabym tak rozplanować (mając do wyboru różne godziny mszy) by pogodzić jedno z drugim... dla chcącego nic trudnego...

w ogóle to o co chodzi ? O_O
daned - 22 lutego '12r. 10:35
A co do godziny to rzeczywiście nie trafiona chyba troszkę ... no ale skoro "poranki" :) to popołudniowa gryzie się :)

ogólnie pomysł super :)
Ryszard - 22 lutego '12r. 11:29
Pomysł i mnie się spodobał ,ale jest problem bo mam swoje lata i nie wypada staremu dziadowi iść na poranek.
Jeśli jest jakaś samotna babcia z wnuczkiem bądź wnuczką pokryję koszta ,a po seansie zapraszam do mnie bo mam cały zlew garów do umycia.Płacę extra !
Aneta - 22 lutego '12r. 12:37
Cieszę się bardzo na te poranki. Mam w domu 3-latka i marzy mi się cokolwiek w mieście adresowanego do takich bąbli
aniołeczek - 22 lutego '12r. 13:32
super pomysł! co do godzin to popieram @daned -dla chcącego nic trudnego! a co do ceny biletu uważam że jest jak najbardziej trafiona. Jeśli zależy nam na utrzymaniu kina to nie dziwmy się że bilet nie jest po 2 zł, a poza tym 12 zł to nie tak dużo:)
zeki - 22 lutego '12r. 15:52
Adamowi chodzi chyba o to, że o 11:30 jest w parafialnym msza dla dzieci.
Adam - 22 lutego '12r. 19:02
Nie powiedziałem, że chodzi tu o walkę z Kościołem. Tylko że podobno na tym to polegało w PRL (której to epoki nie pamiętam, więc liczę, że ktoś bardziej doświadczony się wypowie).
A co do głosu Dody, ile to kościołów za Gierka wybudowano, to chyba nie wnioskujesz na tej podstawie, Dodo, że władza ludowa darzyła Kościół szczególnymi względami? Uważaj, bo jeszcze jakiś nastolatek to przeczyta, a potem nie zaliczy sprawdzianu z historii. ;-)
f n - 22 lutego '12r. 20:20
Za komuny po kościele chodziło się na poranek !
msza o godz.9.00
poranek jeśli dobrze pomnę o 11.00
xxxx - 23 lutego '12r. 12:20
12zl od osoby?????
Kret - 23 lutego '12r. 13:34
Jeśli komuś nie odpowiada tutejsze 12zł - niech wsiądzie w bus/pociąg/samochód i pojedzie do Wielkiego Miasta Warszawy i tam kupi na pewno taniej, oczywiście proszę nie zapomnieć że dojazd też wliczymy w koszty (chyba że pojedzie się z ryzykiem na gapę lub autostopem).

Ktoś już wcześniej napisał, lepsze byłyby godziny popołudniowe 14-15, wtedy większość jest już po obiedzie i zasiada przed TV...a tak to mieliby alternatywę:)
OK - 23 lutego '12r. 14:24
godziny będą do uzgodnienia - ale z tymi, którzy przyjdą:)
na razie 11.00 obowiązuje w marcu:)
SR - 23 lutego '12r. 16:32
"godziny będą do uzgodnienia - ale z tymi, którzy przyjdą:)" - jak przyjdą to się okaże że im pasuje godzina i wszystko jest ok. Większa część dzieciaków w tym czasie ma Msze dla dzieci i proszę to rozważyć czy o tą publiczność nie pomniejszy się frekwencja. Godziny trzeba dopasować do klienta a nie go od razu zniechęcać. Oferta fajna i szkoda żeby okazała się niewypałem.
Wasyluk - 23 lutego '12r. 18:02
Żeby tylko do tego czasu ekranu nie ukradli.
@ Doda - 23 lutego '12r. 18:44
@ Adam.Nie wnioskuję,ale to jest jeden z wielu paradoksów PRL-u.
tutu - 23 lutego '12r. 22:44
w sondzie dot. cyfryzacji kina zabrakło mi piątej możliwości: TAK, ale pod warunkiem ostatecznego wyjaśnienia sytuacji prawnej obiektu.
Poza tym pomysł świetny (na sondę oczywiście).
Redakcja - 24 lutego '12r. 00:11
Do tutu - bez wyprostowania sytuacji prawnej obiektu, nikt nie dokona cyfryzacji.
OK - 24 lutego '12r. 12:04
do SR - ale msza na Górce dla dzieci jest o 13.00?
a 15.00 to raczej pora niedzielnego obiadu...
trudno trafić z tą godziną...
OK - 24 lutego '12r. 12:10
do tutu
to właściwie wynika z dwóch pierwszych możliwości - żeby zainwestować w kino pieniądze, trzeba mieć wyjaśniona sytuację prawną
tutu - 27 lutego '12r. 01:30
@ Redakcja, OK
dziękuję za wyjaśnienia, w takim razie jestem jak najbardziej za.
SR - 27 lutego '12r. 18:16
do OK - w Parafialnym o 11.30 (próba scholi o 10.30), na Mariankach o 10.30.
Czy można dowiedzieć się jaka była frekwencja na I Poranku?
Pelagia - 27 lutego '12r. 20:38
w sprawie sondy o kinie jest taki punkt:
"Nie. Lepiej wydać te kilkaset tysięcy na coś bardziej potrzebnego w gminie"
Zawsze będzie coś ważniejszego - tym bardziej ,że pieniędzy mało ,a wydatków dużo.
Góra-dziura to mała mieścina tu się nic nie opłaci !
ZENEK - 27 lutego '12r. 23:44
ZAMKNĄĆ UCIECHĘ!!! KUPIĆ STARA Z DEMOBILU I ZROBIĆ KINO OBJAZDOWE!!! BĘDZIE JEŹDZIĆ PO OSP I WYŚWIETLAĆ FILMY!!!
OK - 28 lutego '12r. 17:41
do SR
pierwszy poranek dopiero 11 marca:)
artur - 11 marca '12r. 21:57
rewelacyjna zabawa dla dzieci,stare kreskówki i warsztaty plastyczne-byliśmy i będziemy na następnym poranku (był komplet widzów)
XXy - 11 marca '12r. 22:39
Poranki to dobry pomysł.
Ale GOK pomyślałby tez o dzieciach wiejskich. Jest kilka remiz
strażackich ... póki co "kulturalnie niedostępnych" dla dzieci
i ich rodziców. Może by "gminny szef" OSP był łaskaw szybko "rozważyć" temat. Bo i wakacje na wsi (też) niebawem ... .
A przecież jako były pedagog wie i rozumie ...
artur - 11 marca '12r. 22:53
xxy- łatwo jest krytykować . a gdzie są sołtysowie tych wsi ? może to ich należało by pogonić do roboty.
XXy - 12 marca '12r. 00:05
@ artur : też racja, choć niektórzy by chcieli, ale do zarządu remiz
... nie mają nic. Władze niektórych OSP traktują remizy jako "dobra
rodowe" i ... nikomu nic do tego,
Formalnie właścicielem majątku wiejskich OSP jest ... gmina. Właściciel zaś jeśli chce, to wszystko może. A chce .. jak widać.
I funkcje społeczne, czy "kulturotwórcze" (choć statutowe) straży
"pełne sukcesów" i w ciągłym rozwoju; gdyby przeczytać sprawozdania z pracy i osiągnięć władz OSP. A szefem nad szefami jest tu ... pan

Burmistrz,

który wszystko ... rozważa o wszystkiemu się przygląda.
I to już ponad cały boży rok. Daj mu, Panie zdrowia.
A nas nie opuszczaj!!!
Albert - 12 marca '12r. 11:32
Że jest w orkiestrach dętych jakaś siła wiemy !
A co jest w takiego podniecającego w Straży Pożarnej zgłębić nie mogę .Należą doń ludzie którzy w życiu nie byli przy pożarze. Ktoś kiedyś rzekł że pochówek jest z honorami. Może warto dla tej chwili.
Znaczyłoby to że należą do w/w próżni ludzie.
Ale chyba się mylę,obym się mylił.
OK - 12 marca '12r. 12:29
cieszymy się, ze ten pomysł się spodobał:)
i pomyślimy o sołectwach:0

Dodaj swój komentarz

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu, redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Każdego użytkownika obowiązują zasady forum.

Ostatnio na forum

» Znaki nieważne, bo popadał deszcz

"I nikomu to nie przeszkadzało. Nawet strażnikowi...
~cybuch

» Dostała pracę bez konkursu, naboru....

Rodzina wokol ktorej kreci sie ta stronka przyplynela na...
~Gizela

Bardzo ważne wpisy ,a że cierpię na bezsenność będę miał co...
~psychiczny

to w końcu kto jest SEKRETARZEM w urzędzie Ostrowski czy...
~wyborca111

Jeśli jesteś układu tego blisko UWAŻAJ! Ty możesz być 14!
~Siostra Eleonory

taki, to nasz kalwaryjski przypadek, bliski bliskiemu...
~Siostra Eleonory

13/13. W banku „u Jacka” członkiem rady nadzorczej radny...
~Siostra Eleonory

» O cztery numerki powalcz teraz w sieci

fizykoterapia jest teraz w DPS - przynajmniej takie...
~c

12/13. Lider Krzaków będąc prezesem Klubu, radując się w...
~Siostra Eleonory

skopiowałem sobie te wpisy ,bo jak znam życie : bendom...
~jajco

Gorakalwaria.net - nowa wizja informacji to najszybsze źródło wiadomości z Góry Kalwarii i okolic. Gościmy codziennie na monitorach wszystkich mieszkańców naszej gminy.